Skip Navigation
 

Winiarstwo

PODPIWEK ŁÓDZKI (DROŻDŻE 1 G GRATIS) - 100 g

Koszyk

Ilość:
mój koszyk
Cena:6.00PLN
drukujdrukuj stronę
Wystarcza na 5 - 10 L wspaniałego i orzeźwiającego podpiwku.

Sposób przyrządzenia:
1 Zawartość opakowania wsyp do 5 - 10 L wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 min na małym ogniu.
2.Następnie filtruj przez gazę lub płótno.
3.Dodaj cukier: 250g/5L- 500 g/10L i dokładnie wymieszaj.
4.Płyn wystudź.
5.Dodaj zawartość załączonej do opakowania saszetki drożdży piekarniczych BROWIN. Pozostaw na 10-15 minut w celu uwodnienia drożdży, a następnie wymieszaj.
6.Płyn przelej do butelek plastikowych, do 2/3 ich wysokości, po czym każdą zgnieć w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę (drożdże pracując rozszerzą butelki) i zakręcić nakrętką.
7.Fermentację prowadź w temperaturze pokojowej przez 2 - 3 dni, następnie podpiwek przenieś w chłodniejsze miejsce.*
8. Gotowy podpiwek można przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia.
*W czasie fermentacji obserwować stopień nagazowania w butelce - jeżeli jest zbyt duży (butelka nie daje się nagnieść), delikatnie ją odgazować.

Najlepiej smakuje schłodzony!

UWAGA! Do opakowania dołączono saszetkę drożdży piekarniczych BROWIN.