Skip Navigation
 

Winiarstwo

WINOMIERZ/CUKRIMIERZ

Koszyk

Ilość:
mój koszyk
Cena:11.70PLN
drukujdrukuj stronę
Charakterystyka produktu: :
Głównymi elementami miernika są:
probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg).
Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C.
Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt.
Zakres: od 0 do 24°Blg
( 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu).
Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:
-przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy,
- zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg – obszar żółty,
- odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony,
Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.