Skip Navigation
 

Winiarstwo

KLAROWIN do klarowania win i soków - 10 g (BROWIN)

Koszyk

Ilość:
mój koszyk
Cena:1.80PLN
drukujdrukuj stronę
Klarowin (bentonit) to skuteczny środek do klarowania win i soków. Po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne właściwości adsorpcyjne. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje, głównie białka, powodując ich osadzanie. Jest środkiem w pełni bezpiecznym. Nie wchodzi w reakcje z winem.

Dawkowanie: Stosować w proporcji 1 g Klarowinu na 1 litr wina (soku). Zawartość torebki wystarcza na 10 litrów.

Sposób użycia: Odpowiednią porcję Klarowinu wsypać do 100 ml wody i wymieszać. Pozostawić na dobę często mieszając. Uzyskaną zawiesinę wlać do klarowanego płynu i dokładnie wymieszać. Efekty klarowania widoczne są już po kilku dniach.